De Langenberggroep tot nu

Het gebouw ’t Zwem bevalt uitstekend en Scouting Langenberggroep wordt steeds populairder als vrijetijdsbesteding. Dat betekent dat we uit ons jasje groeien met zoveel scouts. Een grondige verbouwing wordt gerealiseerd. In de hal zaten tegenover de keuken de toiletten en die zijn verplaatst naar het STAM-hok, waardoor er direct ook een ruime douche en grote wasbakken konden worden geplaatst. Het dak wordt vervangen en er worden tevens 3 lichtkoepels in geplaatst, waardoor er daglicht in de middenkuil valt.
Ondertussen groeit de Langenberggroep nog meer doordat er met een Bevergroep wordt gestart. Dit is een gemengde jongens en meisjes speltak. Begin jaren 90 worden de Esta’s gestart. En zo kwam er naast de jongensspeltak Welpen en de meisjesspeltak Kabouters een gemengde speltak. Deze lijn wordt om de paar jaar voortgezet bij de middenleeftijd als Scouts en naast de Rowans en Sherpa’s als Explorers. De groep groeit naar ongeveer 200 jeugdleden. Dat betekende dat er grote hokken opgedeeld worden tot kleinere hokken en tevens wordt de electra in zijn geheel vervangen en de wanden en plafonds met gipsplaten afgewerkt om de brandveiligheid te waarborgen.

Na een tijdje loopt de Sherpa’s en Explorers terug in aantal en wordt er besloten om deze speltakken samen opkomst te laten draaien. De nieuwe naam wordt ShExplo’s. Tot op de dag vandaag krijgt deze gemengde speltak van de Padvindsters en de Scouts nieuwe aanwas en draaien ze eigen opkomsten en soms zoeken ze de Rowans op.

Welke jaarlijkse groepsactiviteiten zien we nog terugkomen?

Uiteraard de Boerenkoolmaaltijd, Songfestival, St.Jorismars, Jota/Joti, Kleunhike en Overvliegen. Boerenkool smaakt het lekkerst ‘als je opgepropt op banken aan lange tafels mag zitten in een warme middenkuil en je de elleboog van je buurman of buurvrouw in je bord hebt’. Voor het Songfestival wordt de middenkuil helemaal verbouwd met professionele audio en visuele middelen boven een geimproviseerd podium. St.Jorismars trekt jaarlijks veel groepen uit de regio en bussenwandelpassanten. Door het Coronajaar is er succesvol geexperimenteerd met de een route via de Geocache manier. Het zenden tijdens de Jota verdwijnt steeds verder naar de achtergrond door de opkomst van internet. Zo is Joti ontstaan en wordt er door heel Gelderland de JOTI-hunt gespeeld. 36 uur lang moeten er puzzels opgelost worden die leiden naar coordinaten. Daar gaan de Huntteams op af om de ‘vossen’ te vinden in ruil voor punten. Het draait volledig om communicatie in de breedste zin van het woord. De Kleunhike is een echt groepsweekend waar alle speltakken aan meedoen. En tot slot is het overvliegen het jaarlijks begin van het nieuw avontuurlijk Scoutingjaar.

Ondertussen is na veel sparen (met grote dank aan penningmeester Rudy Spelt) ook een nieuwe kampvuurplek gegraven en gebouwd door een vrijwillige bouwploeg. En er was nog een doorn in het oog waar wel 15 jaar over gepraat is: de voordeur! In 2023 is de knoop doorgehakt en heeft het gebouw een nieuwe ingang gekregen. Moderne look met een vleugje nostalgie, maar vooral praktisch. Zo ontsnapt er in de winter niet zomaar meer warme lucht en kunnen we de energiekosten beheersbaar houden.